ÚvodSpolečně dokážeme cokoliv

Děti školní družiny se zapojily do projektu Tisíc origami jeřábů pro budoucnost míru a nenásilí. Pravda, že s určitým časovým skluzem, jsme započali naši účast na tomto projektu. 2. října, u příležitosti Mezinárodního dne nenásilí, si lidé na celém světě tento den připomínají. Chceme proto podpořit myšlenky nenásilí, míru a spolupráce, které jsou v dnešní neklidné době velmi aktuální.

Spoluúčast na plnění tohoto projektu „Společně dokážeme cokoliv“ a neb Tisíc origami jeřábů pro budoucnost míru a nenásilí, jsme si rozdělili na dvě části. Jednu část odpoledne jsme věnovali samotnému dni 2. října. Seznámili jsme se s příběhem o japonské dívence Sadako Sasaki. Dívenka následkem svržení atomové bomby na Hirošimu ve svých deseti letech onemocněla leukémií. Během pobytu v nemocnici se naučila skládat papírové origami ve tvaru ptáka jeřába. Podle japonské legendy se tomu, kdo jich složí tisíc, splní přání. Sadako se svého tisícího jeřába však nedožila. Její příběh inspiroval mírové hnutí a origami jeřába se stalo symbolem touhy po odstranění jaderných zbraní. V parku Míru v Hirošimě je socha Sadako, která drží jeřába a každý rok nechávají lidé na soše jeřáby na památku zesnulých.
A tak v druhé části odpoledne ve školní družině jsme se pokusili skládat origami, abychom mohli i my, přispět alespoň něčím málo do tohoto projektu. I my, chceme přeci žít v míru a pohodě a nechceme poznat hrůzy války na našem kontinentu. Skládání origami nás bavilo, ale pro někoho bylo i dost těžké. V samém závěru se nám však podařilo složit osmdesát origami jeřábů. A tak čtyři jeřábi v barvách našich skupin v odděleních školní družiny za naši celou školu budeme i s přáním zasílat vyzyvateli tohoto projektu. Pevně věříme, že se nám všem zúčastněným podaří shromáždit tisíc jeřábů, aby se nám všem splnilo naše přání. Vždyť heslo: „Společně dokážeme cokoliv“ by mohlo být vskutku pravdivé.

no images were found