ÚvodNetopýří odpoledne ve školní družině

Tato akce navazuje již tradičně několik let na Mezinárodní noc pro netopýry, která se většinou odehrává v závěru prázdnin. Pořádané akce se konají většinou od 10. 8. do 27. září. V letošním roce je to již 27. ročník.

Naše školní družinu se zaměřuje na tuto akci pod názvem „Netopýří odpoledne“ během měsíce září. Děti ve všech odděleních letos pracovaly samostatně, i když akce byla vyhlášená jako celodružinová. Každé oddělení se zaměřilo na něco jiného. V první části se oddělení zaměřily na besedy o netopýrech, s názvem, Co o nich víme či nevíme.

Netopýři patří mezi savce, do skupiny označené jako řád letouni. Je to z toho důvodu, že jediní si osvojili schopnost aktivně létat. Netopýři jsou tvorové s převážně noční aktivitou. Některé však vylétají z úkrytů ještě před soumrakem. Ve tmě se orientují pomocí tzv. echolokace. Pro nás vydávají neslyšitelné ultrazvuky a podle jejich ozvěny dokážou určit svou polohu v prostoru, rozpoznat okolní překážky, případnou kořist nebo i jiné netopýry. V České republice žije 25 druhů netopýrů.

Děti ze 4. oddělení si též povídaly o stavbě těla, jejich potravě, o různých zranění, ale i o tom, kdo se o ně pak stará. Připomenuly si jejich život v koloniích, životní cyklus vývoje, ale i hybernaci. Mnoho znalostí o netopýrech měli: Toník Macourek, Jakub Hazuka a Vojta Vintiška. V oddělení jsme si pak zahráli i několik her na hibernaci, na echolokaci. V poslední části odpoledne si děti vyrobily zápich netopýra. S ním pak jsme šli do 1. oddělení se pochlubit a děti trochu postrašit. K tomu ještě patřil pokřik: „Kýho výra – uvidíte netopýra“.

Pozadu nezůstalo ani 1. oddělení. Vedle besedy si děti zahrály nějakou hru a pak si zasoutěžily po skupinách. Pobesedovaly si o netopýrech ve městě, kde je můžeme najít, kde přezimují, ale i další zajímavosti. Také si zasoutěžili po skupinách. Kromě doplnění textu o netopýrech, ještě hledaly za pomoci písmen druhou část daného netopýra. Pak si ještě zasoutěžili jako skupina ve spojovačce s čísly, kde jim vyšel netopýr.

Děti ve 3. oddělení zkoumaly život netopýrů. Nejprve si prohlédly fotografie těchto živočichů a zamýšleli se, co vše o nich vědí. Seznámili se s různými druhy netopýrů a dověděli se mnoho zajímavostí. Pak jsme si zahráli hru na netopýra a zkoušeli se orientovat pouze pomocí sluchu. Pracovali jsme ve skupinách a vyhledávali informace o netopýrech. Již víme, že netopýr není upír a nemusíme se ho bát.

Netopýři se stali též motivací nejstarších dětí ve 2. oddělení. Po krátkém úvodní slově proběhla oboustranná beseda o netopýrech a co o nich všichni víme. A pak jsme šli již na soutěž skupin. Zde jsme si ověřili naše znalostí již z dřívějška, ale i z dnešního dne. Téma první soutěže byl „život netopýrů ve městě“, a pak i hledání druhé části těla netopýra. Přiřazováním daných částí nám vzniklo heslo: „PESTRÝ“. Ve druhé části této soutěže jsme využili městské prostředí, abychom zjistili, co dělají po celý rok. Doplňovali jsme slova do textu. Při obou soutěžích nešlo jen o rychlost, ale i správné odpovědi. Třetí část byla věnována kvízovým otázkám a jejich správné odpovědi. Tím jsme si ověřili naše znalosti z předcházející besedy. Po zapsání bodů odcházíme na dvorek, kde naše soutěž pokračovala. Proběhly dvě štafety skupin, kde jsme měli za úkol pospojovat čísla ve tvaru netopýra. Opět zapsali body a poslední část dnešního odpoledne byla docela zajímavá. V prostorách školního dvora se nám usídlilo několik kusů netopýrů. Naším úkolem bylo po skupinách během dvou minut tyto netopýry najít, spočítat počet a nahlásit. Podle toho se bodovalo. Po spočítání všech bodů dnešního „Netopýří odpoledne“ bylo vyhlášení výsledků. A jak to dopadlo? 1. místo – 2. skupina, 2. místo – 3. skupina, 3. skončila 1. skupina a na čtvrtém místě se umístila 4. skupina.

A co říci na závěr? „Strach z toho, že se nám netopýr zamotá do vlasů, je nesmyslnou pověrou…“